Fejlesztő játék otthonra: saját készítésű formakirakó

szombat, november 17, 2012Nem kell hozzá nagy kézügyesség, hogy különböző játékokat készítsetek otthoni használatra. Ennek több előnye is van. Sokkal olcsóbb, mint amit a boltban vehettek, de ugyanolyan hasznos. Jó időtöltés az elkészítése és egyéni ötletek alapján bárhogyan variálható. A most bemutatott játék a formaészlelést fejleszti. Erre majd iskolába lépve is szüksége lesz a gyerekeknek, például az írásnál,olvasásnál (gondoljatok csak az O betű kerek formájára). A legegyszerűbb formák egyike a kör, ezzel már kicsi korukban megismerkednek a gyerekek. Kör formájú a napocska, a labda, talán ez a legelső ábra is, amit megpróbálnak lerajzolni. Ha elkészítitek ezt a játékot, még a kisebb-nagyobb fogalmakat is gyakorolhatjátok, hiszen a játékhoz használt karikák mérete különböző.

Ha érdekelnek a saját készítésű fejlesztő játékok, kattints ide! 

A játékhoz ki kell nyomtatni az alábbi lapokat, amin különböző rajzok találhatók. Ha jól megfigyelitek, a rajzok egyes részei kör formából vannak, mégpedig különböző nagyságú körökből. A legkisebb kör 1,5 cm átmérőjű, a közepes 2,5 cm átmérőjű, a legnagyobb pedig 4 cm átmérőjű. Ezekből a különböző méretű karikákból is ki kell vágnotok sok-sok darabot. 
A legkisebb méretből 17 db, a közepesből 20 db, a legnagyobb fajtából pedig 9 db van összesen a képeken. Természetesen ha egyszerre csak egy képpel dolgoztok, akkor kevesebb karika is elég. 
Színezzétek ki szép színesre a képeket, a karikákat hagyjátok fehéren, aztán kezdődhet a játék. A gyerekek feladata, hogy a sok-sok karika közül kiválassza a megfelelő méretűt, ami pontosan illik az adott képre.

Változat
Ha már könnyen megy a játék, akkor további nehezítés is jöhet, mégpedig a megfelelő színek kiválasztása. Ebben az esetben a fehéren hagyott karika-részek szélét egy adott színnel kell körbehúzni/vagy az egész karikát beszínezni. Így már nem csak a pontos méretű karikát kell megtalálni, hanem arra is figyelni kell, hogy olyan színű legyen, mint a megadott szín. Természetesen ebben az esetben a megadott színekhez passzoló színes kis köröket kell kivágnotok színes kartonlapokból.

Kapcsolódó játéklehetőségek
Mielőtt ezt a játékot elkezdjük, jó, ha érzékeltetjük a gyerekekkel, mi is az a kör forma.

  •  Rajzoljunk a homokba az ujjunkkal, a földre  kis bottal karikákat.   
  • Ha nagy helyünk van, fogócskázzunk a megrajzolt nagy körvonal mentén.
  • Ha többen vagyunk,fogjuk meg egymás kezét és  menjünk körbe énekelve. 
  •  írjunk a levegőbe varázspálcával köröket- csiribú, csiribá...
  • Megpróbálhatunk testünk segítségével is kört formálni. Kinek sikerül? Ha ketten próbáljuk, könnyebben megy (két félkörből lesz egy kör).
  • Fűzzünk nyakláncot fagolyókból, vagy ha nincs otthon, szívószál darabokból. Ha összekötöttük a végét, igazítsuk kör formára, majd tegyük a nyakunkba.
 
  • Keressünk otthon olyan dolgokat, amik kör alakúak: kupak, befőttesüveg teteje, hulahopp karika, tányér, margarinos doboz stb.
  • Rajzoljunk körbe ezek közül néhányat: melyik a legkisebb, melyik a legnagyobb. Megpróbálhatja a gyerkőc kivágni is, nem baj, ha nem sikerül.  

 Ezt a játékot és még sok hasznos információt az iskolába készülő ovis gyerekekkel kapcsolatban megtalálhatsz az alábbi könyvben:

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images