Olvasnivaló

Sokszor találkozom a interneten olyan cikkekkel, amelyek óvónői szemmel nézve is fontos, értékes gondolatokat tartalmaznak a gyermekneveléssel kapcsolatban. Ilyenkor mindig úgy gondolom jó lenne, ha ezt minél több szülő elolvasná! Ezért összegyűjtöttem néhány linket, amire rákattintva értékes és érdekes olvasnivalót találhattok!

Szeretem a Nők Lapját és Vekerdy Tamást is. Külön-külön és együtt is, ugyanis Vekerdy Tamás minden héten válaszol a szülői levelekre ebben a lapban és mindig kimondja azt, amit néha a közoktatási intézményekben ki sem szabad mondani: az igazat! Az alábbi cikkek nagy része tőle származik.
  
 
Iskola előtt szükség van a fejlesztésre?

"A tökéletes anya szorong, hogy gyermeke netán nem tökéletes, és ő nem tesz meg mindent, hogy azzá legyen. Ezért aztán mindent megtesz – és tovább szorong.  "  Ha óvodás gyermeked iskolakezdés előtt áll és úgy gondolod, azzal teszel jót neki, ha sokféle foglalkozásra, különórára viszed, hogy hozzáedződjön az iskolához, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket!

  

 
Túl korai lesz az iskolakezdés?

Az új köznevelési törvény szerint régi fényében fog tündökölni a magyar közoktatás, Vekerdy Tamás viszont a törvény iskolakötelezettségre vonatkozó részét: "...teljesen hibásnak, tévesnek és helytelennek " tartja. Szerinted?


Másképp kell nevelni a mai gyerekeket?

Biztosan nem lehet úgy nevelni, mint 20-30 évvel ezelőtt, hiszen a világ nagyon nagyot változott, vele együtt pedig a felnőttek, gyerekek életmódja, szokásai is. Nagyon kedvelem Tari Annamária pszichológust is, akit a médiából is ismerhetsz, hiszen gyakran szerepel TV műsorokban, illetve több sikeres könyvet is írt a fiatalokról. Ebben a cikkben Vekerdy Tamás mellett ő is megszólal.  
Örökmozgó, öntörvényű, figyelmetlen...

Találkoztál már ilyen gyerekkel? Én ismerek most is egyet, aki szeretnivaló, kedves, nagyon kreatív - de a 31 gyerek között lehetetlen küldetés vele szót érteni, szabályokat betartatni, rábírni egy-egy feladat elvégzésére. Ezért én is sokszor keresem a hasonló témájú cikkeket. 


 Mire való a család?

Arra, hogy legyen egy hely, ahol esténként matek korrepetálást lehet tartani? Ahol közösen kijelölik, megtervezik a gyermek életútját és az ehhez szükséges lépéseket kíméletlenül bevasalják a gyereken (mert jót akarnak)?
 Ha úgy gondolod, muszáj eredményeket felmutatni az iskolában, ha a gyerek valamire akarja vinni az életben, akkor ez a cikk neked szól!
Ne prédikálj, mutass példát!

Ez a cikk arról szól, amit a szülők a legtöbbször nem tudnak, vagy ha tudják is, gyakran elfelejtik: "Tudomásul kell vennünk, hogy a gyerek arra van ráhangolva, amilyenek vagyunk, nem pedig arra, amit mondunk neki."

 

 Agresszív gyerekek

Sajnos manapság kimeríthetetlen ez a téma. Napi szinten felmerül a mi óvodai csoportunkban is és valószínűleg otthon is gyakran szóba kerül: mit tegyek, ha verekszik a gyerekem, vagy ha őt ütik meg? Erről olvashatsz itt. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images