Dekoráljunk levelekkel!

szombat, november 03, 2012

Már gyönyörűek a fák, sárgulnak, vöröslenek, barnulnak és folyamatosan hullanak a szebbnél szebb levelek a lábunk elé. Mi pedig a gyerekekkel együtt észrevesszük és minden nap nagy csokrokkal szedünk, amit aztán haza is visznek. Anyukák, apukák minden nap megkérdezik: - De minek vigyük haza?  
Tényleg! Mit is kezdjünk a sok-sok gyönyörű levéllel? Olvass tovább és megtudod!A legegyszerűbb megoldás, ha egy nagyobb könyvben (képes album, lexikon) újságlapok közé téve pár napig préseljük őket, aztán egy egyszerű képkeretbe foglalva kompozíciót készítünk belőlük.Természetesen ebbe a gyerekek is besegíthetnek, sőt a saját alkotásuk kerülhet az ő szobájukba is! Képkeret híján megteszi egy egyszerű színes kartonlap, amelyre valamivel kisebb fehér vastagabb lapot ragasztotok és erre kerülhetnek a levelek.


A képek között talán még egy bekeretezett őszi vers is elfér.
Kis levélnek kis keret, nagy levélnek nagyobb.
 Kevés vízbe téve a csokrot egy rövid ideig szépek maradnak. Aztán ki is cserélhetjük a dekorációt, hiszen egyre több lesz a színes levél.

Ha a levelek elszáradnak, kerülhet a helyükre mini növény is.


 Szerintem a levelek füzérnek csak akkor jók, ha előtte valamilyen módon tartósítjuk őket. Ennek egyik módja, hogy vízfürdőben felolvasztott viaszban megmártjuk őket, aztán hagyjuk őket lecsöpögni (például ruhacsipesszel egy szárítókötélre csíptetve). A második módszer ennél egyszerűbb: le is lehet laminálni a leveleket! Igaz, ez már nem annyira természetes hatású és utána körül is kell vágni, de cserébe nem fog lepotyogni a díszünk.

A leveleket egyszerűen fel is fűzheted tűvel és cérnával. Ezzel már ügyes nagycsoportosok is próbálkozhatnak!
Ha megfelelő nagyságú gyöngyöt találsz, megtartják a levelek szárát a fonálon. Ennek hiányában csak köss egy csomót a szár köré!

 Csodaszép lampionokat is készíthetsz, amiket levelekkel díszíthetsz. Így készül:


  • Fújj fel egy lufit akkorára, amekkora lampiont szeretnél.
  • Keverj ki tapétaragasztót a használati utasítás szerint.
  • Tépkedj, vagy vágj össze átlátszó színes pauszpapírt kisebb darabokra (ehhez kérd a gyerkőc segítségét is).A darabkákat mártogasd egyenként a tapétaragasztóba és simítsd a lufira, de úgy, hogy a papírdarabok kb. félig fedjék be a lufit. Ezt több rétegben kell elkészítened.A gyerekek nagyon szeretnek ezzel pepecselni, de készülj fel, hogy minden elég maszatos-ragacsos lesz! Legjobb, ha egy régi viaszosvászon terítőt tesztek az asztalra.
  • A rétegek közé néha ragassz leveleket  szintén tapétaragasztóval. Várj addig, amíg meg nem szárad az egész mű. Amikor megszárad, akkorra megkeményedik az egész és a lufit kipukkaszthatjátok! Készen is van. 
 
Ha teamécsest teszel bele, gyönyörűen fognak világítani!

A leveleket ragaszthatjátok áttetsző fehér papírra is sima hobbiragasztóval (vagy faragasztóval). Ha ezt a papírlapot egy befőttesüveg köré tekered és kétoldalú ragasztószalaggal rögzíted, akkor is nagyon szépen fognak mutatni a levelek.
Ez a változat tűzvédelmi szempontból egy kicsit biztonságosabb, mint a papírból készült mécses.
A leveleket nagyon egyszerűen ráragaszthatod vastagabb gyertyákra is. Kapható ehhez kimondottan gyertyához való decoupage ragasztó, amivel csak át kell kenni és a megfelelő helyre tapasztani. Kívül is mázold át a levelet, ha megszárad, átlátszó lesz majd.
 

Ehhez a dekorációhoz is préselt levelet használj, akkor fog szépen odasimulni a gyertyához!

Csak végy egy csokor levelet és tedd egy üvegváza alá, amibe egy színben harmonizáló gyertyát helyeztél!
Egy kis csalás következik! A következő ötletek ugyanis nem igazi falevelekből készültek. A kövekre dekupázsolt levelek szalvétából (vagy más csomagolópapírból) kerültek új helyükre.
Az üvegváza oldalát pedig egyszerű papírból kivágott levélformák díszítik.

Használhatod papírnehezéknek íróasztalra, vagy egy üvegtálba téve csak úgy - mert szép!
 

A papírleveleket is decoupage ragasztóval ragaszd az üveg felületre!
Jó munkát!

Itt bogyós ágakból készült dekorációs ötleteket találsz! 

Itt pedig egy-két ötletet termésekből készült füzérekhez. 

You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. Félelmetes örökség! A webhely valójában figyelemfelkeltő. Személy szerint azt hiszem, ez a szerelem.
    ajándékötletek

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images