Dekoráljunk levelekkel!

szombat, november 03, 2012

Már gyönyörűek a fák, sárgulnak, vöröslenek, barnulnak és folyamatosan hullanak a szebbnél szebb levelek a lábunk elé. Mi pedig a gyerekekkel együtt észrevesszük és minden nap nagy csokrokkal szedünk, amit aztán haza is visznek. Anyukák, apukák minden nap megkérdezik: - De minek vigyük haza?  
Tényleg! Mit is kezdjünk a sok-sok gyönyörű levéllel? Olvass tovább és megtudod!



A legegyszerűbb megoldás, ha egy nagyobb könyvben (képes album, lexikon) újságlapok közé téve pár napig préseljük őket, aztán egy egyszerű képkeretbe foglalva kompozíciót készítünk belőlük.Természetesen ebbe a gyerekek is besegíthetnek, sőt a saját alkotásuk kerülhet az ő szobájukba is! Képkeret híján megteszi egy egyszerű színes kartonlap, amelyre valamivel kisebb fehér vastagabb lapot ragasztotok és erre kerülhetnek a levelek.


A képek között talán még egy bekeretezett őszi vers is elfér.
Kis levélnek kis keret, nagy levélnek nagyobb.
 Kevés vízbe téve a csokrot egy rövid ideig szépek maradnak. Aztán ki is cserélhetjük a dekorációt, hiszen egyre több lesz a színes levél.

Ha a levelek elszáradnak, kerülhet a helyükre mini növény is.


 Szerintem a levelek füzérnek csak akkor jók, ha előtte valamilyen módon tartósítjuk őket. Ennek egyik módja, hogy vízfürdőben felolvasztott viaszban megmártjuk őket, aztán hagyjuk őket lecsöpögni (például ruhacsipesszel egy szárítókötélre csíptetve). A második módszer ennél egyszerűbb: le is lehet laminálni a leveleket! Igaz, ez már nem annyira természetes hatású és utána körül is kell vágni, de cserébe nem fog lepotyogni a díszünk.

A leveleket egyszerűen fel is fűzheted tűvel és cérnával. Ezzel már ügyes nagycsoportosok is próbálkozhatnak!
Ha megfelelő nagyságú gyöngyöt találsz, megtartják a levelek szárát a fonálon. Ennek hiányában csak köss egy csomót a szár köré!

 Csodaszép lampionokat is készíthetsz, amiket levelekkel díszíthetsz. Így készül:


  • Fújj fel egy lufit akkorára, amekkora lampiont szeretnél.
  • Keverj ki tapétaragasztót a használati utasítás szerint.
  • Tépkedj, vagy vágj össze átlátszó színes pauszpapírt kisebb darabokra (ehhez kérd a gyerkőc segítségét is).A darabkákat mártogasd egyenként a tapétaragasztóba és simítsd a lufira, de úgy, hogy a papírdarabok kb. félig fedjék be a lufit. Ezt több rétegben kell elkészítened.A gyerekek nagyon szeretnek ezzel pepecselni, de készülj fel, hogy minden elég maszatos-ragacsos lesz! Legjobb, ha egy régi viaszosvászon terítőt tesztek az asztalra.
  • A rétegek közé néha ragassz leveleket  szintén tapétaragasztóval. Várj addig, amíg meg nem szárad az egész mű. Amikor megszárad, akkorra megkeményedik az egész és a lufit kipukkaszthatjátok! Készen is van. 
 
Ha teamécsest teszel bele, gyönyörűen fognak világítani!

A leveleket ragaszthatjátok áttetsző fehér papírra is sima hobbiragasztóval (vagy faragasztóval). Ha ezt a papírlapot egy befőttesüveg köré tekered és kétoldalú ragasztószalaggal rögzíted, akkor is nagyon szépen fognak mutatni a levelek.
Ez a változat tűzvédelmi szempontból egy kicsit biztonságosabb, mint a papírból készült mécses.
A leveleket nagyon egyszerűen ráragaszthatod vastagabb gyertyákra is. Kapható ehhez kimondottan gyertyához való decoupage ragasztó, amivel csak át kell kenni és a megfelelő helyre tapasztani. Kívül is mázold át a levelet, ha megszárad, átlátszó lesz majd.
 

Ehhez a dekorációhoz is préselt levelet használj, akkor fog szépen odasimulni a gyertyához!

Csak végy egy csokor levelet és tedd egy üvegváza alá, amibe egy színben harmonizáló gyertyát helyeztél!
Egy kis csalás következik! A következő ötletek ugyanis nem igazi falevelekből készültek. A kövekre dekupázsolt levelek szalvétából (vagy más csomagolópapírból) kerültek új helyükre.
Az üvegváza oldalát pedig egyszerű papírból kivágott levélformák díszítik.

Használhatod papírnehezéknek íróasztalra, vagy egy üvegtálba téve csak úgy - mert szép!
 

A papírleveleket is decoupage ragasztóval ragaszd az üveg felületre!
Jó munkát!

Itt bogyós ágakból készült dekorációs ötleteket találsz! 

Itt pedig egy-két ötletet termésekből készült füzérekhez. 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images