Tök jó ötletek!

péntek, október 26, 2012


Ősz-tündér
Igaz, az óvodában nem ünnepeljük a Halloween-t, de ősz-ünnepet mi is tartunk. Ekkor gyakran szülők bevonásával együtt barkácsolunk mindenféle őszi termésből, zöldségből. Tököt sütünk, gyümölcssalátát készítünk, kukoricát pattogtatunk, teát főzünk. Nagyon jó, ha néha alkalom nyílik arra, hogy az anyukákkal, apukákkal, nagyszülőkkel, testvérekkel együtt legyünk, beszélgessünk mindenféléről. Ha az elkövetkező hosszú hétvégén lesz egy kis szabadidőtök, nézzétek meg, mi van a kamrában és barkácsoljatok ti is együtt! Hívjátok meg a nagyiékat, saját barátaitokat, vagy egy játszótársat az oviból! Közben azért készülődhettek a Halloween-re is, például egy ilyen egyszerű, befőttes üvegből elkészíthető lámpással:



Tökfej lámpás halloween-re
Üres befőttesüveg biztosan akad otthon, ezen kívül narancssárga színes papír, valamint átlátszó-áttetsző pauszpapír és kétoldalas ragasztó kell még a lámpáshoz. 

  • A narancssárga papírból vágj le egy akkora csíkot, ami pont végigéri az üveget.
  • Aztán ceruzával rajzold meg a tökfej arcát. Ez annyira egyszerű, hogy még sablon sem kell hozzá. Egyszerű háromszögek a szemek és az orr, a száj pedig tetszés szerint alakítható, például cikkcakk-vonallal.
  • A pauszpapírt ragaszd a narancssárga csík hátuljára úgy, hogy befedje a szem-, orr- és szájnyílásokat. Ehhez én kétoldalas ragasztószalagot használtam, mert a pausz papírt nem nagyon fogja meg más. Igazából pauszpapír helyett pedig egy virágcsokorról megmentett csomagolópapírt vettem elő, mert a sárga-narancs mintája nagyon jól megfelelt a célnak.
  • Most a narancssárga csíkkal befedjük a befőttesüveget. Én a hátoldalon ezt is kétoldalas ragasztócsíkkal ragasztottam le. 
  • Ha vinni szeretnéd a lámpást, drótból készíthetsz neki fogantyút.
  • Most már csak egy kis teamécses - vagy akár nagyobb temetői mécses - kell az üvegbe és kész!
Ha nem tudsz venni faragható halloween-tököt, ezt is kiteheted az ablakpárkányra dísznek (persze felügyelet nélkül ne hagyd ott éjszakára!).

Ha pedig kedvet kaptatok az ősz-délutánhoz, íme egy kis ízelítő, mi mindent lehet készíteni zöldségekből, termésekből:
Zöldségbábok sárgarépából, krumpliból, paprikából, karalábéból (meg még valamiből, amit én sem ismerek fel!) Nézd meg oldalt a sárgarépa-lovacskát, nagyon egyszerű elkészíteni!
Ez a pipázó öregember nekem nagyon tetszik! Mellette a tökből készült párja.
Kisebb tökből is lehet lámpást készíteni!
Egy virágos tökmanó.
Egy boszorka van...az udvaron!
Csipkebogyóból készült...  
Ez a madárijesztő egy üres üvegből készült, amire őszi mintás szalvétát terítettek és színes rafiával kötötték át.
A bábuk haja póréhagyma gyökérzete, a többi csak krumpli és bogyó. A karokat-lábakat beleszúrt fogpiszkáló tartja a helyén.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images