Hópehely dekorációk

kedd, január 08, 2013

Ilyenkor januárban lekerülnek az oviban is a karácsonyi dekorációk, de azért nem maradnak dísz nélkül az ablakok és falak. Miért is fontos, hogy díszítsük, szépítsük környezetünket? A gyerekek esztétikai érzékét ilyen módon is formáljuk. Beléjük ivódik a színek-formák-tárgyak harmóniája, kellemesen érzik magukat a hozzájuk közel álló motívumok között. A számukra is könnyen befogadható, megnevezhető figurák mind-mind az adott évszakhoz kapcsolódnak, így mélyítve, tudatosítva naponta az erről alkotott ismereteiket. Tehát, ha időnk engedi varázsoljunk mi is egy kis téli hangulatot otthon - még jobb, ha ezt a gyerekekkel együtt tesszük.





 Egyszerű hópihe
                                                         
Kép forrása: Kreatív Karácsony, Szalay Kiadó, 2005
Bármekkora kör-formából elkészíthető. Hajtsd félbe a kört, majd még egyszer félbe. aztán vágj különböző kis háromszögeket a forma szélébe. Ezt a változatot a gyerekek is nyugodtan megpróbálhatják, hiszen nem kell vonalak mentén haladni, bátran gyakorolhatják az olló használatát. Készítsünk nekik nagyobb méretű kör formát, aztán próbálkozhatnak kisebbel is.






 
Hópihe csíkokból


Ez az egyszerű hópihe is tökéletesen megfelel a kisgyermekek kézügyességének. Egyforma hosszú csíkokat kell vágni, melyek végét V alakban bevágjuk. Hármat (vagy akár többet is) egymásra ragasztunk és már készen is van a hópihénk. Ha kartonból készítjük, cérnával fel is lógathatjuk, ha vékonyabb lapból, akkor ragasszuk gyurmaragasztóval az ablakra! Próbálgathatják a gyerekek a csíkokat különböző vastagságúra és hosszúságúra vágni, így mindig másfajta lesz a hópihe (és közben persze megismerik a vékony-vastag, hosszú-rövid fogalmakat is).

 


Hópihe négyzet formából

Ez a variáció már nehezebb, hiszen bonyolult vonalak mentén kell kivágni a papírt. Inkább ügyes kezű iskolásoknak ajánlom. Ehhez a sablonhoz elég egy A/4-es lapot félbe-, majd újra félbehajtani, így egy kisebb négyzetet kapunk. Erre a kis négyzetre rajzoljuk rá az alábbi mintát.                                          








Hópelyhek sablon alapján

Ezeket a hópelyheket egyszerűen csak ki kell vágni fehér vastagabb kartonból. A megfelelő méretben kinyomtatott sablont átrajzolhatjuk indigóval is egy fehér kartonlapra, aztán körbevágjuk és kész is.








Hópehely háromszög formából

Ezt a hópehely-mintát egy negyedikes rajz tankönyvben találtam, tehát feltételezhetően kisiskolás gyerekek már el tudják készíteni. A leírás szerint írólapból készül. Íme a hajtogatás menete:


A rárajzolandó mintának nincs méretarányos  sablonja, de a mintázat elég egyszerű, csak egy vonalzó kell hozzá. A lenti képen még néhány ötletet találtok. A lényeg, hogy a hópihe mintázat a képzeletünkre és a kézügyességünkre van bízva, nem feltétlenül kell sablon után dolgoznunk,cél  az egyéni ötletek kitalálása. Hagyjuk, hogy elragadjon a fantáziánk!

Képek forrása: Horváth Katalin - Imrehné Sebestyén Margit: A Képzelet Világa 4. osztály, Apáczai Kiadó, 2006
                                                         


Hópehely papírgurigákból

                                                     Ehhez a hópehelyhez megfelelőbb a fehér műszaki rajzlap, mert annak van tartása.  
Így készül lépésről lépésre:
1. Vágj ki 4 db 7x2 cm-es csíkot és karcold meg az egyik végétől 1 cm-re.
       A  karcolt vonal mentén hajtsd be és ragassz belőle csepp alakot.
2. Vágj ki 4 db 5,5x2 cm-es csíkot és karcold meg az egyik végétől 1 cm-re 
     és ragassz belőle ugyanúgy csepp alakot.
3. Vágj ki 8 db. 3,5x2 cm-es csíkot, amit ceruza, vagy szívószál segítségével
      sodorj össze guriga alakúvá.
4.  Először a négy nagy csepp alakot ragaszd egymáshoz, aztán közéjük négy
      gurigát a kép szerint. Az elemeket aztán variálhatod kedved szerint.

Képek forrása: Sztanevné Rácz Katalin: Papírcsodák, Pannon-Literatúra Kft, 2009
  •  Ragasztóként erős hobbyragasztót használj, amit nem maszatolódik.
    Talán mondani sem kell, ez csak türelmes, kitartó, pontos munkára képes felnőtteknek való.

      


 Profi hópihe

Ebbe is inkább a gyerekek nélkül vágjunk bele, mert nagyobb odafigyelést igényel az elkészítése. Az eredmény viszont kárpótol a fáradozásért.


                                                
Ezekhez a szép hópihékhez sablon is tartozik, de hogy igazán pontosan tudd használni, szükség lesz egy kis mértani alapismeretre. Hajts félbe egy A/4-es lapot (ezt a hajtásvonalat az alábbi képen a szaggatott vonal jelzi), aztán fogj egy körzőt,amit nyiss ki 10 cm-re. 

Szúrd a körzőt a felezővonal legalján lévő pontba (ezt az M jelöli) és rajzolj egy körívet! Ezután szúrd a körző hegyét az A pontba, és ugyanígy 10 cm-es sugárral rajzolj egy kis körívet, ez lesz a A'. Ezután a B pontból is rajzolj egy kis körívet, ez lesz a B'.
Az M pontot kösd össze az A' és B' pontokkal. Ezzel kész a mértani sablon, ezt fogjuk felhasználni a hópihék papírjának meghajtogatásához. 

Vegyél egy négyzet alakú lapot, ami lehet fehér, vagy akár halványkék is (a képen sárga színű), kb. 15x15 cm-es. Hajtsd meg az átlója mentén, így egy háromszöget kapsz. Helyezd ezt a háromoszöget az előbb megszerkesztett mértani sablonra így:
    Ezután hajtsd fel a háromszög jobb oldali csücskét a bal oldali egyeneshez (ez az, ami az M pontot és az A' pontot összeköti).






Aztán hajtsd fel a bal oldali csücskét is a másik egyeneshez (ami az M pontot a B'-vel köti össze.
Ezzel készen van a hópihe alap. Erre kell felrajzolni a mintát, amit aztán ki kell vágni. Kivágás után csak szét kell nyitni és kész. A mintákhoz tartozó sablonokat ide kattintva töltheted le:
A sablonok nagyon hasonlóak egymáshoz, egy kis változtatás azonban mindegyiken van, nem lesznek egyformák.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images