Készíts Mikulás-társasjátékot!

vasárnap, december 02, 2012



Ha már nem tudjátok, mivel töltsétek ki a hosszú sötét estéket, készítsetek közösen egy társasjátékot. Mivel most a Mikulás várása az időszerű, a játék alaptémája is ez, de elkészíthető bármilyen más variációban is. A szabályt egyszerű megtanulni, játszhatnak vele már a 3-4 évesek is. Sőt, az elkészítésében is részt vehetnek. Csak rajzlapra és ceruzára, vagy filctollakra van szükségetek hozzá. 
   




  • Először is készítsetek annyi csizmát, amennyien szeretnétek játszani. A mérete kb. akkora legyen, mint egy A/4 lap. Felrajzolhatod egy piros kartonra is, akkor csak ki kell vágni, vagy pedig bízd a gyerekekre, hogy színezzék, vagy fessék ki pirosra az előre kivágott formát. 

  • A játékhoz szükség lesz még papírból kivágott kis figurákra, amelyek most természetesen a karácsonyhoz kapcsolódnak (fenyőfa, csillag, mikulás, hóember, mézeskalács, gyertya). Mindegyik figurából annyi darabra van szükség, amennyi játékos játszik.Ezeknek a kiszínezésében is biztosan szívesen segítenek a gyerekek. A csizma és a többi kis figura sablonját ide kattintva érheted el.
  •  El kell készíteni a dobókockát, amely szintén papírból készül (jó, ha vastagabb papírt találtok otthon, pl. egy  cipősdobozt). A dobókocka oldalain a fenti hat kis figura található. A dobókocka sablonját innen töltheted le. Ha nincs nyomtatód, akkor egyszerűen fogj egy régebbi dobókockát, vagy egy játék fakockát és ragassz az oldalaira hat kis képet.
  • Következhet a játék: minden játékos előtt van egy csizma, és a játékosok sorban dobnak a kockával. Amelyik figurát mutatja a kocka, azt megkeresheti és beteheti a csizmájába. Ha a dobott figura már benne van a csizmában, akkor a következő játékos jön. Az a győztes, akinek először telik meg a csizmája mind a hat kis figurával.
képek forrása: animaciostarhaz.freeweb.hu
  • Variáció: egy kicsit tovább tart a játék, ha bevezetünk egy új szabályt. Ha valaki olyan figurát dob, amely már a csizmájában van, akkor ki kell onnan vennie. Így természetesen több időbe telik, míg minden a csizmába kerül. 
  • Még egy variáció: érdekesebbé tehetjük a játékot, ha papír figurák helyett igazi kis csokifigurákat lehet a csizmába gyűjtögetni. Ebben az esetben pöttyös dobókockával játszunk és egy külön lapra felrajzoljuk, melyik pötty melyik csokifigurát jelenti. Ez egy kicsit nehezebb változat, mert a gyerekeknek előbb be kell azonosítaniuk a dobókocka pöttyei alapján, hogy melyik figurát is kell begyűjteniük a csizmába, aztán láthatnak neki a keresésnek. Ha jól sejtem, ezt a fajta játékot csak egyszer lehet eljátszani, mert a csokifigurák biztosan hamar elfogynak a tálból!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images