Öltözz melegen!

szombat, november 24, 2012

Ahogy egyre hűvösebbre fordul az idő, egyre több ruhadarabot kell felhúznunk. Talán a kisgyerekek szülei ennek nem örülnek igazán, pedig az öltözködés sok-sok lehetőséget rejt az ügyesedésre, okosodásra is. Jó, ha már előző este kikészítjük, közösen kiválasztjuk a másnapi ruhát, amit reggel (feltételezve, hogy időben felébredt a kis ovis) megpróbálhat egyedül felhúzni. Ha reggel erre nincs elég időnk, próbáljuk az esti fürdést úgy időzíteni, hogy vetkőzhessen-öltözhessen ő egyedül sürgetés nélkül. Fontos lépcsőfok lesz ez számára az önállósodás felé és ha már ügyesen megy neki a ruhadarabok le- és felhúzása, akkor a sok dicséret az önbizalmát is erősíteni fogja. Ezen kívül sok-sok tapasztalatot szerez közben a saját testéről. De miért is  fontos ez?


 Az óvodás évek alatt nagyon fontos terület a testséma fejlesztése. A kisgyermek szépen lassan megtapasztalja, megtanulja, milyen testrészei vannak, azok  mire valók (testfogalom) és hol helyezkednek el a saját testén (testkép). Ezek segítségével egyre jobban el tudja különíteni magát a tértől, megismeri saját testének térbeli határait. Miért is van erre szükség?

Így ismeri meg a térbeli irányokat (előttem, mögöttem, balra, jobbra stb.), melyek nélkülözhetetlenek a megfelelő mozgáskoordináció kialakulásánál, majd később az iskolai írás-olvasás tanulásnál is. Talán hihetetlennek tűnik, de a kisgyerekeknek először térben kell érzékelniük, tudatosítaniuk az irányokat ahhoz, hogy később síkban is tudják ábrázolni azokat. Az írásnál pedig pontosan ez történik: tudni kell, hol van a "t" betű felső része, ahol áthúzzuk a vonalat, vagy a b betű jobbra néző pocakja (mert ha balra néz, akkor már "d" lesz belőle).

Néhány otthoni ötlet, amivel elősegíthetjük a testséma fejlesztést (és amiket mi is alkalmaztunk ezen a héten az oviban):

  • Fürdésnél nevezzük is meg, melyik testrészét mossuk meg a gyermeknek, vagy kérjük is meg: "Mosd meg a nyakadat is!". Így nem csak a bőrén keresztül érzékeli, hanem a megnevezést hallva még jobban rögzülni fog neki az adott testrésze neve. Fürdessük meg kedvenc babáját is, mondjuk is, hogy mely testrészét mossuk meg.
  • Játsszunk orvososdit! Kérdezzük meg, mi fáj? Mutassa is meg a kis beteg. Ugyanezt eljátszhatjuk a babákkal, macikkal is. Öltöztessük is fel őket jó melegen, meg ne fázzanak a hideg időben!

  • Jó, ha van otthon egy nagyobb méretű tükör, amiben a gyerkőc is látja magát. A gyerekek nagyon szeretnek bohóckodni a tükör előtt, hagyjuk, hadd fintorogjon, grimaszoljon, ugráljon - fontos ismereteket szerez általa. Kérjük meg, érintse meg az egyes testrészeit a tükörbe nézve. Sikerül-e?
  •   Vegyünk elő egy nagy csomagolópapírt és rajzoljuk körbe rajta a gyereket! Aztán színezzük ki együtt és közben nevezzük is meg a testrészeinket! Ami az arcáról hiányzik, próbálja meg berajzolni saját maga.  
  • Sok-sok mondóka segíti elő a testséma fejlesztését. Például ez (a mondókát értelemszerűen kísérjük a mozgással):
         Itt a szemem, itt a szám,
         ez meg itt az orrocskám.
         Jobbra-balra két karom,
         forgatom, ha akarom.
         Két lábamon megállok,
         Ha akarok, ugrálok.

         Nyisd a kezed, zárd ökölbe,
         forgasd csuklód körbe-körbe
         tapsolj kettőt, csapj térdedre,
         engedd karod le a mélybe.

  •  Tegyünk be egy CD-t, amire szeretnek ugrálni-táncolni a gyerekek. Amikor megállítjuk a zenét, szoborrá kell változniuk. Ha ez már jól megy, mutassuk be előre, hogyan kell állnia majd a szobornak. Pl. terpeszállásban, mindkét kar magastartásban. Ha sikerül utánozni a testhelyzetet, dicsérjük meg!
  • Nézegessünk régi fényképeket és keresse meg a gyerek, melyik apa, anya és hol van ő? Próbáljunk időrendi sorrendbe tenni néhány fotót. Hogyan változtunk meg?  (Megnőttem, hosszabb lett a hajam, nem olyan kerek az arcom...)  
  • Készítsünk öltöztetőbabát! Rajzoljunk neki az évszaknak megfelelő ruhákat.
  • Vágjunk szét egy egész alakot ábrázoló képet (újságban is kereshetünk ilyet, vagy rajzolhatunk is). Először csak vízszintesen, vagy csak függőlegesen daraboljuk fel 2-3, majd 4-5 részre, ezt lesz a legkönyebb összerakni. Próbáljuk meg ugyanezt egy arccal is.
  • Vágjunk ki újságból szemeket, orrokat, szájakat, füleket és készítsünk vicces arcokat egy lapra ragasztva. Rajzoljunk nekik bajuszt, szemüveget, pipát!



Ha tetszenek a letölthető ovis feladatlapok, nézd meg az Öltözködés témakörében készült nyomtatható játékokat!
















You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images