Nyomtatható feladatlapok - tavasz

vasárnap, május 05, 2013


Iskolába készülő gyerekeknek ajánlom a következő feladatlapokat. Fontos szabály, hogy soha nem szabad erőszakkal leültetni az ovisokat azzal, hogy most pedig készülünk az iskolára és feladatlapokat oldunk meg. Az iskolára készülés nem ebből áll. Sokkal fontosabb, hogy képes legyen a kisgyermek tartósan odafigyelni, saját igényeit késleltetni, az elkezdett játékot, tevékenységet kitartóan végezni, befejezni. A feladatlapok megoldásához szükséges az,hogy előtte a megadott témában már legyen a gyermeknek valódi, kézzelfogható tapasztalata (például a magocska fejlődéséről, a katicák, pillangók kinézetéről). Egyébként a legtöbb iskolába készülő kisgyerek szereti a feladatlapokat megoldani, mert ez már olyan "iskolás" játék. Ezért felesleges is erőltetni, minden gyerkőc megérik rá előbb, vagy utóbb (mint az alma a fán:). 
Ezen az oldalon is sok letölthető játékot, feladatlapot találsz!
Ha szeretnéd elmenteni a feladatlapokat, kattints a képre, így az megnyílik nagyobb méretben. Ekkor válaszd jobb gombbal a "Kép mentése másként..." lehetőséget!







Tudtad, hogy nem csak piros színű katicák léteznek? Vannak narancssárga katicák sárga pöttyökkel, és sárga katicák fekete pöttyökkel is. Színezd ki a képet úgy, hogy mindegyik fajtából legyen rajta! Számold meg, melyik katicának van a legkevesebb pöttye és melyiknek a legtöbb!





Melyik kezükben tartják a gyerekek a lufit és a virágot?




A kis méhecskék még a sejtbölcsőben alszanak. Vannak köztük ikrek (azaz egyformák) is. Megtalálod őket?




Mi az, ami a valóságban is piros? Színezd ki! Rajzolj a táblára még piros dolgokat!










Keresd meg és színezd ki a felső sorban levő tárgyak részeit! Az esernyő részét kékre, a fagylaltét sárgára, a vitorlásét zöldre színezd!



forrás: Biga-csiga képességfejlesztő gyermekmagazin 2001



Ha szeretitek a feladatlapokat, készítsétek el az alábbi tavaszi ovis játékgyűjteményeket is!  



Tavaszi virágok játékcsomag:






Kis kertészek játékcsomag 3-4 éveseknek:




Kis kertészek játékcsomag nagycsoportosoknak:




You Might Also Like

5 megjegyzés

  1. Szia!
    Az én kisfiam öt éves és még nem tudja, melyik a jobb és a bal keze. Ez probléma?
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi!
      Mire iskolába mennek a gyerekek, általában már meg tudják különböztetni a jobb és bal kezüket, ennek az írásnál, olvasásnál is nagy szerepe lesz majd. Sokat segít, ha olyan típusú játékokat játszotok, amelyben meg kell különböztetni a jobb és a bal oldalt. Oviban ezt jelölni is szoktuk, pl.: a jobb kezükre egy kis hajgumit húzunk. Kezdhetitek a tenyerek körülrajzolásával, kivágásával, tenyérnyomat-festéssel ezekből készíthettek virágot, pillangót, napocskát. Jobb-majd bal kézre húzott ujjbábbal bábozhattok, énekelhettek. Mozgásos feladatnál lehet jobb-majd bal kézzel dobni a labdát, jobb-bal lábon szökdelni, tornánál jobb, majd bal kart felemelni, jobbra-balra hajolni stb. Egyébként a kérdéseddel nagyon jó ötletet adtál, hamarosan írok erről a témáról egy bejegyzést, amiben összegyűjtök ezzel kapcsolatos játékötleteket!
      Anita

      Törlés
  2. Bocsánat! Miért a jobb kezére teszünk gumit? A bal az állandó. Nem mindenki jobb kezes, és mindig balról haladunk jobbra. Az iskolában balra át!vezényszó van. Tehát bal kézre tesszük a jelölést,mert az a kiinduló pont. Bal felső sarokba rajzoljuk a gyerek jelet is a rajzokon.

    VálaszTörlés
  3. Bocsánat! Miért a jobb kezére teszünk gumit? A bal az állandó. Nem mindenki jobb kezes, és mindig balról haladunk jobbra. Az iskolában balra át!vezényszó van. Tehát bal kézre tesszük a jelölést,mert az a kiinduló pont. Bal felső sarokba rajzoljuk a gyerek jelet is a rajzokon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van Erika, a balról jobbra haladás tényleg alapvető.
      A mozgásos játékoknál, körjátékoknál viszont jobbra van a "menetirány". Jobbra fordulva kezdünk el énekelve körbe járni és a testnevelés foglalkozáson is jobb felé haladva kezdjük el a körbe járást, futást. ezért szerintem ott megállja a helyét a jobb csuklóra tett hajgumi.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images