Játékok gyereknapra

péntek, május 24, 2013

A kisgyerekes családok közül sokan ünneplik meg vasárnap a gyereknapot. Sok gyerkőc mesélte az oviban, hogy hétvégén állatkertbe, kirándulni, vagy különböző programokra mennek. Sok rendezvényt szerveznek ilyenkor, ahová a belépés általában ingyenes, de az ottani körhintáért, horgászásért, arcfestésért, pónilovaglásért meg a sok finomságért (vattacukor, nyalóka) már bizony fizetni kell. Talán ilyenkor mindenki kiszorít egy kis pénzt a gyerekek szórakozására, de ha mégsem sikerül, vagy csak a hétvége egyik napján tudunk kimozdulni, a maradék időben nagyon jó programot szervezhetünk otthonra is! Íme néhány ötlet:


Az első és legfontosabb, amivel a gyerekeknek örömet szerezhetünk, ha együtt játszunk velük! Igazi ajándék lesz nekik, ha csak egy napra elfelejtjük a gondjainkat és kizárólag rájuk koncentrálunk. 

Lufis játékok

Nincs gyereknap lufi nélkül! Már az is öröm egy kisgyereknek, ha egyedül játszik vele, de ha a játékba a többi családtag is beszáll, még nagyobb lesz a nevetés.
 
Táncoló lufik
Fogjunk egy nagy darab átlátszó fóliát, vagy egy PVC asztalterítőt és a négy sarkát tartva dobáljuk, táncoltassuk rajta a lufit. Ha már jól megy a technika, akkor több lufit is középre tehetünk és együtt táncoltathatjuk őket.Ha a terítőnk átlátszó, akkor a gyerekek felváltva aláfekhetnek és alulról is megcsodálhatják a lufik táncát.

Lufi a levegőben
A legismertebb játék az, amikor a lufikat bármilyen módon, kézzel-lábbal-fejjel érintve, ütögetve a levegőben kell tartani. Nehezebb a feladat, ha egyre több lufival játszunk, vagy ha megszabjuk, hogy kézzel nem lehet a lufikhoz érni. 
Ha sokan vagyunk, üljünk le szorosan körben nyújtott lábbal. A lufit ekkor csak a lábakkal lehet továbbítani egymásnak, ez már nehezebb feladat.

 Luficsere
Ehhez a játékhoz különböző színű lufikra van szükségünk. Egyvalakinek bekötjük a szemét (vagy hátat fordít a játékosoknak) és a CD lejátszóhoz ültetjük. Az ő feladata lesz a zenét időnként megállítani.A többiek a zenére táncolnak, miközben a lufikat dobálják, cserélgetik egymás közt. Ha megáll a zene, a táncolóknak is meg kell állni. A bekötött szemű játékos mond egy színt. Akinél az a lufi van, kap egy pontot. Újra indul a zene és játék. Az győz, aki a zeneszám(ok) végére a legtöbb pontot gyűjti össze.   

Lufivadászat
Két csapat áll egymással szemben egy-egy sorban. Minden csapatnál feleannyi lufi van, mint amennyi játékos. A feladat a szemben levő csapat háta mögé juttatni a lufit dobással-ütéssel. A csapattagok persze védekezhetnek, visszaüthetik a lufit, lehetőleg az ellenfél háta mögé. Az a csapat győz, akinek több lufit sikerül a másik csapat vonala mögé juttatni.

Lufitenisz
Feszítsünk ki a játékterületen keresztbe egy fonalat (ha udvaron vagyunk, két fa közé, kerítésoszlopra, vagy a szárítókötél is megteszi). A csapatok feladata a fonal fölött ütögetni a lufit. Amelyik csapat térfelén leesik, az a csapat büntetőpontot kap. Nehezítés: a lufit fújni kell. 


Labdás játékok
A következő labdás játékok akkor a legjobbak, ha legalább 4-5 fő játssza, de megvalósíthatóak 3 fős családban is.

Labdát a vödörbe!

Kijelölünk egy őrt, aki egy üres vödröt fog őrizni. A többiek feladata, hogy a labdáikat megpróbálják bedobni a vödörbe. Természetesen ezt több irányból is megtehetik, körbe-körbe szaladgálhatnak az őr körül. Annál nehezebb a feladat, minél több a játékos.                                   
                                                                                                                                       

Ugorj bolha!
Egyvalaki középen áll, ő lesz a bolha. A többiek  körben leülnek körülötte és egy labdát gurítgatnak egymásnak, miközben megpróbálják eltalálni a bolha lábát. A bolhának át kell ugrania a labdát. Ha mégis eltalálják, ki kell állnia a körből. Az lesz az új bolha, aki eltalálta.

Kapd el a labdát!
Ebben a játékban két-két játékos fog a sarkainál egy-egy nagy törölközőt. A labdát az egyik pár a törölköző közepébe helyezi és feldobja. A másik pár feladata, hogy elkapja a saját törölközőjével.
  


Krumplival a célba!

A játékosok derekára egy madzagra kötött krumplit erősítünk (legjobb, ha egy övre csomózzuk a lelógó krumplit). Ezzel a krumplival kell a labdát célba terelgetni (mondjuk két tégla, vagy nagyobb kő közé).
  
Csillag, állj!

Egyvalakit kiszámolunk dobónak, ő megfogja a labdát és a többieknek háttal helyezkedik el. "Kapja el a a labdát az a híres-nevezetes..." kezdi a mondókáját és még egy darabig húzza-halasztja a név kimondását.Végül akinek a nevét kiáltja, annak kell a feldobott labdát elkapnia. A többiek ezalatt jó messzire futnak. Ha a megnevezett játékos elkapta a labdát, elkiáltja magát: "Csillag, állj!" Erre mindenkinek meg kell állnia. A labdás játékos három lépést léphet valaki felé aztán meg kell céloznia az illetőt és eltalálnia a labdával. Ha sikerül, a kidobott játékos elveszíti egy életét a háromból. Ha nem sikerül, a dobó veszít egy életet. Ezután a dobó játékos fog háttal állni és egy nevet kiáltani.  

Célbadobós játékok

Karikadobálós
Földbe szúrunk pár botot, amire karikákat kell rádobni. Ha nincs műanyag karikánk, használhatunk összecsomózott kötéldarabot, vagy fonott, vagy szalma koszorúalapot, esetleg keményebb kartonból (dobozból) kivágott 
karikát.        

Tégladobálós
Téglákat állítunk fel egy bizonyos távolságban, amiket kővel kell eltalálni. Mindenkinek három köve van, annyi pontot kap, amennyi találatot elért.

Csengős célbadobó
Ehhez a játékhoz szükségünk lesz egy kis csengőre (karácsonyfadísz). Felköthetjük magát a csengőt is valahová, vagy rákötjük egy karikára és magát a karikát erősítjük fel az ajtókeretbe, vagy faágra. Labdával, vagy összegöngyölt zoknival dobunk a karikán át úgy, hogy megszólaljon a csengő.

Vödrös célbadobó 
Felállíthatunk különböző méretű vödröket, edényeket, amikbe majd bele kell találni. Minden vödör más pontot ér. Határozzuk meg, mennyit dobhat egy játékos és aki a legtöbb pontot gyűjti, az lesz a győztes.

Konzervdoboz-dobáló
Alu-dobozokból (dobozos üdítő, vagy sör) tornyot építünk, amit megadott távolságról kell eltalálni. Az a győztes, aki minél több dobozt ledönt.

Tojástartó célbadobó
A tojástartók mélyedéseibe különböző színű pöttyöket festünk. Minden szín más pontot ér. Ezekbe kell beletalálni ping-pong labdákkal.      

Csak úgy... 

Nem mindig kell mindent tökéletesen megszervezni és megtervezni. A legjobb időtöltések néha csak úgy maguktól adódnak. Ha leülünk a gyerekekhez és megkérdezzük, mihez lenne kedvük, biztosan sorolni fogják a jobbnál jobb játékokat.Ha pedig még mindig van időnk valamit együtt csinálni, itt van néhány ötlet:

  • Csináljunk egy nagy dobozból házat a gyerekeknek. Ezt biztosan imádni fogják. Csak egy ajtó meg egy ablak kell rá. Fessük ki közösen, ebben is szívesen segítenek majd.
  • Süssünk együtt valami finomságot, amit ők is szeretnek és tudnak segíteni az elkészítésében. Ötletek itt .
  • Barkácsoljunk együtt dobozokból, joghurtos poharakból, kupakokból például egy várost házakkal-autókkal, vagy robotokat, űrhajót.
  • Társasozzunk együtt.
  • Focizzunk, bújócskázzunk, fogócskázzunk.
  • Mondjunk mesét, készítsünk hozzá bábokat, játsszuk el együtt. 
Játékok üveggolyókkal és babzsákkal 
Táncos játékok 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images