Hernyók és kukacok

kedd, május 14, 2013

Már javában tart a jó idő, megérkeztek a fecskék, gólyák, egyre hangosabban csivitelnek reggelente a madarak. A földben, fűben lakó apró kis élőlények is előbújtak. Különösen kiadós eső után látunk sok-sok földigilisztát az udvaron. A fűben, bokrokon pedig egyre gyakrabban találnak a gyerekek hernyókat. Érdekes megfigyelni, mennyire természetesnek veszik a kisgyerekek a jelenlétüket. Tenyerükön tartják, nézegetik, megpróbálják megetetni őket, aztán gondosan kiválasztják a lakóhelyét, ahol biztosan jól fogja magát érezni. Eszükbe sem jut, hogy féljenek, irtózzanak tőlük. Persze előfordul, hogy valaki durván eltapossa a kis kukacokat, bogarakat, de szerencsére ők vannak kevesebben. Ilyenkor mindig akad a gyerekek között, aki felháborodva figyelmezteti, ilyet nem szabad csinálni. Talán ha nekik is lesz egy saját készítésű kis hernyójuk,  ők is jobban odafigyelnek majd erre.



Hernyó nyomda

Egyszerű mosogatószivacsból vágjunk ki kör formát és a festékbe mártogatva nyomdázzunk kis hernyókat. Más hatást érünk el, ha a szivacs sima felét, vagy a dörzsis oldalát használjuk. A pici gyerekek nagyon szeretik a nyomdázást, mert egyszerű és mégis látványos az eredménye!


Ha szívesen kipróbálják az ecsetet is, megpróbálhatnak fűszálakat festeni, hogy a kis hernyó elrejtőzhessen. Az egyenes vonalak festése nem olyan nehéz feladat, bár a festés technikáját is meg kell tanulni. Figyeljünk, hogy a festék ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Eleinte nézzük együtt, mikor kell újra belemártani a festékbe az ecsetet, de hagyjuk őket nyugodtan próbálkozni, szabadon alkotni.
 

Ujjlenyomat-kukacok

 



A nyomdázásnál már csak az jobb, ha kézzel-ujjal lehet a festékbe nyúlni. A kis ujjlenyomatokból hamar elkészülnek a hernyók. Meg is számolhatjuk, mennyi pacát sikerült festenünk egymás után.

 
Vágjunk-ragasszunk!

A körök kivágása már nagyobbaknak való feladat. Persze jó, ha már a kisovisok is próbálkoznak a számukra megfelelő méretű olló használatával, de a karikák még az 5-6 éveseknél is gyakran sikerülnek girbegurbára. Az egyenes fűszálak vagdosása már biztosan könnyebben fog menni. A kivágott formákat pedig biztosan szívesen ragasztgatják fel a gyerekek (legjobb, ha ragasztóstiftet adunk a kezükbe). A karikákból készíthetünk színek szerinti ritmikus sort is (pl: zöld-sárga-barna-zöld-sárga-barna...), aminek a sorbarendezése legyen a gyerkőc feladata. A fűszálakat pedig összemérhetjük, melyik a rövidebb, melyik a hosszabb.
 

Hernyócska ablakdísz


Ennek az ablakdísznek az elkészítése már inkább felnőtt feladat, de az összeállításban segíthetnek a gyerekek is (na és kerülhet éppen az ő szobájukba is!). A sablon alapján kivágjuk a testet, a fejet (külön-külön az orrot és a hajat) és a lábakat, majd egymásra ragasztjuk a részeket. A képen látható hernyócska teste színátmenetes kartonból készült és egy darabban vágták ki, de ugyanez megoldható úgy is, hogy különböző színű kartonból ovális (vagy kerek) formákat vágunk ki és egymáshoz ragasztjuk. (Forrás: Kreatív és ötletes - Ablakképek, BPV Medien Vertrieb GmbH & Co.)

Hajtogatott hernyó

Ezt a kis hernyót boszorkánylépcső hajtogatással készítették a gyerekek. Ez a hajtogatás nagyon egyszerű, így készülnek például a krepp-papír füzérek is. 
 
 Két egyforma széles csíkot vágunk ki színes papírból és ezeket merőlegesen egymásra helyezve összeragasztjuk. Ezután egymásra hajtogatjuk őket, egyszer az egyiket, majd a másikat. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a csík, ekkor összeragasztjuk a végét. Széthúzzuk és kész is a kis kukac.


Kukac termésekből


Kukacot készíthetünk különböző termésekből, például gubacsból, vagy gesztenyéből is. A gubacsokat ragasztópisztollyal ragaszthatjuk össze, a gesztenyét kifúrás után fel is fűzhetjük. Ha elkészült, össze is mérhetjük, kié lett a leghosszabb!



Sógyurma kukac


Bár a képen látható "kukac" inkább kígyóra hasonlít, készíthettek sógyurmából, vagy hagyományos gyurmából rövidebb változatot is. A sógyurmát száradás után kifesthetitek temperával, vagy hobbifestékkel.
 Ha süteményt szaggattok, vagy tésztát gyúrtok, a lemaradt darabkákat adjátok a kicsik kezébe, hadd gyúrják-gyömöszöljék, sodorják a maradékot. Nagyon jól erősíti az ujjaikat és ezt az elfoglaltságot szerintem minden gyerek imádja. Nem beszélve arról, milyen jó lesz megenni a kisült hernyócskákat.

Puha kukac-barát


Ha ilyen alvótársa van egy kisgyereknek, biztosan nem fogja bántani az apró élőlényeket sem. 

Elkészítés:

A testhez kivágunk 1 db 9,5 cm átmérőjű kört, 1 db 7 cm átmérőjű kört és 2 db 4,5 cm átmérőjű kört. 
A fejhez kivágunk 1 db 10 cm átmérőjű kört.

A kivágott körlapokat körülöltögetjük, majd összehúzva beráncoljuk. A mélyedést kitömjük vattával és gömbölyűre formázzuk. Minél kisebb lyukat hagyva behúzzuk és elvarrjuk a szálat. A fejre felvarrjuk a szemeket és a szájat. A csáp két réteg filc összeragasztásával készült.
(Forrás: Deák Istvánné-Kiresné Vincze Ilona-Zámbó Béláné: Nagy barkácssuli könyv, Pannon-Literatúra Kft., 2007)
Kattints ide ha meg szeretnéd vásárolni!
 
  
 


You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images