Mit játsszunk tavasszal?

szombat, április 13, 2013

Idén nehéz dolgunk volt a heti témák és foglalkozások megtervezésénél, mert márciusban még hiába szerettük volna megfigyelni a természetet (aminek a naptár szerint már ébredeznie kellett volna), még hó borított mindent, nyoma sem volt a várva várt tavasznak. De most áprilisban végre eljött az idő, amikor nagy sétákat tehetünk, megnézhetjük a környező házak kiskertjeiben az egymás után sorra nyíló gyönyörű tavaszi virágokat, a rügyező fákat és az udvaron is hosszan vizsgálgathatjuk a bogarakat, földigilisztákat. Nagyon fontos feladatunk a gyerekek figyelmét felhívni az őket körülvevő természet szépségeire. De ez igazából nem is nehéz, hiszen ők nagyon közel állnak a kis élőlényekhez: a növényekhez, állatokhoz egyaránt.


Találós kérdések

A tavaszhoz kapcsolódó foglalkozások sorát találós kérdésekkel kezdtük.
Melyik évszakra ismertek rá?
 

Amikor a világ éled,
kizöldülnek mezők, rétek.
Bimbó nyílik, rügy kipattan,
hancúrozunk a szabadban.
(Tavasz)

Olvad a hó, hosszabbak a napok,
zöldellnek a rétek, melyik évszak vagyok? 
(tavasz)
  
Nem fúj már és nem havaz, itt van, itt van a .....(tavasz)!
 
Vigyázz rá, mert nagyon ravasz, hamar becsap, ő a ...... (tavasz)! 

Talán hihetetlen, de ennél a találós kérdésnél mindenki azt mondta, hogy RÓKA! Igaz, ő tényleg ravasz mindig a mesékben:) 


Beszélgessünk!

Amikor itt tartottunk, megkérdeztem, ők honnan tudják, hogy tavasz van?
"Süt a nap, esik az eső. "- ezt mondták először. Bizony, ilyenkor még változékony az időjárás ezért is csap be minket néha! - utaltam az előző találós kérdésre.  
Aztán persze beszélgettünk arról, hogy milyen sokféle virágot láttunk már - némelyiknek a nevére is emlékeztek - és hogy van, aki már gólyát is látott.
Emlékeztettem őket, milyen sok kis bogarat, hangyát figyeltünk meg tegnap az udvaron és sok-sok földigiliszta is előbújt az eső után.  Talán neked is ismerős dolog, milyen aprólékosan tudnak a gyerekek tanulmányozni egy csigát, vagy mennyire örülnek egy katicabogárnak. Igaz, így tovább tart hazáig az út, de szép időben, talán neked is jót tesz, ha nem rohantok és egy kicsi kikapcsolódást engedélyezel magadnak. Guggolj le te is egyszer-egyszer és nézzétek együtt a kis élőlényeket! Lehet, hogy meglepődsz majd, mennyi aprónép él a lábunk körül!Kertészkedjünk!

Az óvodás gyerekek akkor tudják megtanulni a különböző ismereteket, ha ők maguk is átélik, tevékeny részesei lehetnek azoknak. Ezért mindenképpen alkalmat kell adnunk nekik arra, hogy minél több érzékszervükkel megismerjék a növényeket, a földet, óvatosan megérinthessék a kis élőlényeket. A napokban mi bársonyvirág magot vetettünk - mindenki a saját, jellel ellátott kis pohárkájába -  így jó alkalmunk nyílt arról beszélgetni, mire is van szükségük a növényeknek ahhoz, hogy nagyra nőjenek. Fontos feladatunk lesz ezután naponta figyelni és öntözgetni a kis virágokat. 


Ha van rá lehetőségetek otthon, hogy kertészkedjetek, mindenképpen vonjátok be a gyerekeket is - ilyenkor még nagyon szívesen segítenek. Ha nincs kert, megteszi egy virágcserép, vagy virágláda is: ültessetek palántát, vessetek virágmagot és nézzétek együtt nap, mint nap, hogy növekszik, fejlődik a kis növény!

Játsszunk!

Szél-játék
A tavaszi időjárás egyik jellemzője a szél. Ehhez kapcsolódó játékunkat szintén találós kérdés vezette be:

Kötekedik fűvel-val,
játszik mások kalapjával,
lovagol az ember hátán,
soha nem áll saját lábán.
(szél)  A játék menete: egyvalaki középre áll és becsukja a szemét. Valaki a gyerekek közül közel megy hozzá és ráfúj valamelyik testrészére. A becsukott szemű kisgyereknek meg kell mondania, melyik testrészét érte a szél (nagyobbak már a jobb-bal oldalt is megnevezhetik). 
Árnyék-játék


Fent lakom az égen,
melegít a fényem.
Sugárból van bajszom,
este van, ha alszom.
(nap)


A gyerekeknek még azt is ki kellett találniuk, ha rásüt a nap valamire, mi látszik mögötte (az árnyék). "Az árnyékod azért érdekes, mert mindig ugyanazt csinálja, amit te. Most ti lesztek az én árnyékom, ugyanazt kell csinálnotok pontosan, amit én csinálok." - mondtam és elkezdtem mindenféle mozdulatot tenni, néha vicceset, amit ők utánoztak. Pl.: ugrálás, integetés, bólogatás, törzsfordítás, karhúzogatás, szamárfül mutatás, arcunk felfújása kerekre stb. Nagyon tetszett nekik a játék! Persze utána mindig választottunk valakit, aki mutatta a mozdulatokat és ez még jobban tetszett mindenkinek!

    
Alkossunk!

A séták során látott sok szép virágot le is festettük.
Érdekes volt megfigyelni,  hogy ki melyikre emlékezett vissza leginkább. A fiúk persze autót és markolót is rajzoltak a pár szál virág mellé, a lányok pedig még nem nyíló rózsákat is ábrázoltak a lapon. Én nem szoktam meghatározni, mi lehet a rajzon és mi nem, bár vannak olyan szakmabeli vélemények, amelyek szerint azt kell ábrázolni amit láttunk. Nem tudom megmagyarázni miért, de én azt szeretem látni, hogy a gyerekek belemélyednek az alkotásba, és bátran, szívesen használják a ceruzát és az ecsetet is. Az elkészült művekről pedig azonnal meg lehet mondani, ki készítette, annyira egyéniek. Mindegyiken vannak olyan ismertetőjegyek, formák, színek, figurák, vonalvezetés, amik tükrözik az adott kisgyermek személyiségét.   Itt egy nagyon aranyos ötlet arra, hogyan készíthettek kicsikkel is látványos alkotásokat egyszerűen. Ezt a gyönyörű jácintot a   Mintamókus 
 blogon találtam, ahol nagyon sok alkotnivaló ötletet láthatsz!


 A látott virágokat nemcsak síkban, de térben is megalkothatjuk. Itt egy másik remek ötlet, amit otthon is nyugodtan kipróbálhattok!


Papírgurigát  fessetek zöldre, erre ragasztgassátok az apróra gyűrt színes selyempapír golyókat - ebből lesz a jácint virága. A leveleket színes papírból vágjátok ki és ragasszátok a zöld gurigára. Hullámkarton csíkból készül a "virágcserép", de ehelyett igazi kis cserepet is használhattok, amit kaviccsal, vagy homokkal tölthettek meg.


Játék-veteményeskertet is készíthettek kis házikóval. A házikó sablonját 
ide kattintva találod!  Egy kis elkészítési útmutató itt találsz. 
Ide kattintva pedig megtudod, hogyan készítsd el a növényeket a veteményeskertbe. Fontos tudnivaló még, hogy az összes elemet egy kemény kartonlapra kell ragasztani (pl. papírdobozoból  levágott lap) és ez alá egy hungarocell lapot kell elhelyezni, mivel a palántákat, virágokat ebbe lehet beleszúrni.

 Munka közben pedig énekelhettek egy jót:


Ingyen letölthető tavaszi feladatlapokat találsz, ha ide kattintasz!

Ha tartósabb játékot szeretnétek nyomtatni, készítsétek el a 

Tavaszi virágok játékcsomag oldalait! 
Hogy milyen feladatlapok és játékok találhatók ebben az ovisok számára készült játékgyűjteményben, arról ide kattintva olvashatsz bővebben!


You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images