Barkácsolj huszárt!

hétfő, március 11, 2013

Március 15 eszméjét az óvodásoknak még nem igazán tudjuk megmagyarázni, a nemzeti identitásuk megalapozása érdekében azonban fontos, hogy az ő tudásszintjüknek megfelelően foglalkozzunk ezzel a fontos ünnepel az oviban is. A kisgyermekek még nem tudják értelmezni az olyan fogalmakat, mint "forradalom", "szabadság", vagy ez utóbbiról az jut eszükbe, amikor apa, vagy anya nem dolgozik. Az ünnep lényegét viszont megéreztethetjük velük úgy, hogy beszélgetünk arról, melyik országban is élünk, miről ismerjük ezt fel (zászló, magyar nyelv, címer). Biztosan tudnak majd más országokat is említeni, akkor megbeszélhetjük, hogy nekik más a zászlójuk, sőt más nyelven is beszélnek. Megkérdezhetjük, vajon tudnak-e valamit arról, miért tűznek kokárdát az emberek ezekben napokban a ruhájukra? Egyáltalán mi is az a kokárda? Elmesélhetjük, hogy ezen az ünnepen azokra a bátor katonákra emlékezünk, akik a mi hazánkért harcoltak. Képeskönyvekben megnézhetjük, milyen ruhájuk, felszerelésük volt a huszároknak, sőt mi magunk is készíthetünk kis huszárfigurát.

Kokárdás kép forrása: Fhttp://hbmk-ws1.hbmk.hu/fotok/2010/album/kokarda/index.html

 
 Elkészítés:
  • A bábu alapja készülhet papírgurigából is festéssel, vagy piros kartonból - ez utóbbi esetben egy kb. 16X12 cm-es darabot alakítsunk hengerré.
  •  Az archoz egy 4 cm széles papírcsíkot vágjunk ki, melyet a henger felső széléttől 4 cm-re ragasszunk fel a testre. 
  • Ezután fekete papírból bajuszt vágunk, majd megrajzoljuk a szemet, szájat, orrot és a ruha zsinór-díszeit (a bajusz is készülhet filctollal).
  • A huszársapka ellenzőjéhez rajzoljunk fekete lapra egy 2 cm sugarú kört és ezt vágjuk félbe kis ráhagyással, hogy a félkört fel tudjuk ragasztani.
  • A sapka dísze három db kis körből készül: a piros kör 3 cm átmérőjű, a fehér kör 2 cm átmérőjű, a zöld pedig 1 cm-es. Kis fehér papírcsíkokat ragasszunk a tetejére. 
A kis huszárral elmondhatjuk például az alábbi verset:

 Faltysné Ujvári Anna: Magyar vagyok

Az én népen neve: magyar.
Jelünk: piros-fehér-zöld.
Hogy én magyar gyermek vagyok,
Engem büszkeséggel tölt.


Az én hazám: Magyarország-
Bölcsőhelyem, otthonom,
Gyarapítom, vigyázok rá,
Tönkretenni nem fogom.


Az én édes anyanyelvem-
Édesanyám bízta rám-
A nagyvilág legszebb nyelve.
Bízzál bennem kis hazám!You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images