Várjuk a tavaszt - hóvirággal!

hétfő, február 18, 2013

Mostanában sokszor kérdezik a gyerelek az oviban: "Óvónéni, mikor lesz már nyár?" Ezzel tulajdonképpen azt szeretnék kifejezni, hogy ők is várják már a jó időt, a meleget, a napsütést, amikor sokat lehetünk kint a szabadban, nem kell már sálat, sapkát, kesztyűt felhúzni. A gyerekek számára az idő múlását, az évszakok változását a saját maguk által megtapasztalt élmények érzékeltetik a legjobban. Hiába nézegetjük a naptárt, esetleg húzzuk át minden este a napokat, beláthatatlanul sok időt jelent nekik az az egy-két hét, amíg elérkezik a farsangi bál ideje, a születésnapjuk, vagy akár a húsvéti nyuszi. Jól tesszük, ha a kissé enyhébb, naposabb időben nagy sétákat teszünk és megfigyeljük a lassan ébredező természet szépségeit - például az itt-ott már kibukkanó hóvirágokat - és együtt örülünk, hogy most már biztosan nincs messze a tavasz! Amíg pedig elérkezik, addig is készítsünk saját magunknak hóvirágot!

Egyszerű hóvirág 


Az egyszerű hóvirág egyszerű kis fehér háromszögekből készül mégpedig úgy, hogy a háromszög két sarkát lehajtjuk a képen látható módon.  Zöld papírból leveleket és szárakat vághatunk ki hozzá, vagy zöld filctollal is megrajzolhatjuk a szárát. Egy szép lapra ragasztva még nőnapi üdvözletnek is megállja a helyét. A legkisebb ovisok is el tudják készíteni kis segítséggel. Hóvirág hajtogatás kicsit másképp

 Ez a hajtogatás tényleg csak egy kicsit tér el az előzőtől. Annyi a különbség, hogy a háromszög felső részéből először lehajtunk egy csíkot, azután hajtjuk le kétoldalt a két csúcsot. Ezáltal kicsit szebb formájú lesz a virágunk. Nagyobb ovisok már kivághatnak kacskaringósabb virágszárat is hozzá, úgy, mint a lenti képen.Origami hóvirág


Ezt a hóvirágformát már a nagycsoportosoknak ajánlom, mert kicsit nehezebb az elkészítése. Négyzet alapformából készül, az alábbi hajtogatási mód szerint:
Valamivel kisebb méretű zöld négyzetekből szintén hajtogassunk ilyen alapformát, amibe aztán becsúsztatjuk a  fehér kis virágszirmokat. A virágok szárát hosszú papírcsíkokból készíthetjük el. Kivághatunk hozzá váza formát is, vagy szürke papírcsíkokat tépkedve készíthetünk fákat is, melyek tövébe elhelyezhetjük a hóvirágokat.

Kép és ötlet forrása: H. Vass Ildikó-Horváth Dániel: Papírhajtogatás


You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images