Kalapok és koronák farsangra

szombat, február 02, 2013

A jelmezbe bújás a gyerekek számára varázslatos, mesebeli dolog. Teljesülhet a kívánságuk és azzá válhatnak, amiszeretnének. Végre bebújhatnak a bátor harcos, a minden akadályt legyőző királyfi, a mindenkit elbűvölő szépséges királykisasszony, vagy a szeretetreméltó, vidám bohóc bőrébe. Ha saját maguk változnak át boszorkánnyá, szellemmé, már nem is lesz számukra olyan félelmetes a mesék gonosz figurája. A felnőttek már ritkán öltenek jelmezt, pedig érdemes lenne nekik is megtapasztalni ennek a cselekedetnek a vágyteljesítő, kompenzáló hatását. Segítsünk a gyerekeknek, hogy teljesüljön a kívánságuk, ne erőltessünk rájuk olyan jelmezt, amiben nem érzik jól magukat! Igaz, nem mindig könnyű a megvalósítás, de egy-egy kiegészítő elkészítése nem is olyan nagy feladat. 
       
 Bohóc paróka

Sárga fonalat és piros ajándékkötöző szalagot tekerjünk fel egy 20x30 cm-es kartonpapírra hosszában. A karton egyik végén varrjuk végig a fonal- és szalag csíkokat oda-vissza. A karton másik végén vágjuk el a fonalakat és szalagokat. Elöl vágjunk frufrut és hajcsatokkal, vagy gumiszalaggal rögzítsük a parókát.
 
Bohóc sipka

A parókához készíthetsz kis sipkát is, például ilyeneket:

  A leírásért kattints ide!

Indián fejdísz

 Vágj egy akkora csíkot kartonpapírból, ami kis ráhagyással körbeéri a gyermek fejét. Az elejére ragassz egy csík szigetelőszalagot díszítésnek. A belső felére ragassz madártollat (hobbiboltban is lehet kapni). Készíts fonalból két fonott copfot, a végére köss vékony szalagot. Ezeket is ragaszd fel ragasztószalaggal a fejpánt belső felére. Kész! Ugye nem is nehéz?


 Aladdin sapkája

Ehhez egy megfelelő méretű műanyag pohárra van szükség, aminek az alját körberajzoljuk piros filc anyagon. Ezt a kis kört kivágjuk és rávarrunk egy bojtot. A piros anyagból kivágunk egy olyan hosszú és széles darabot, ami körbeéri a poharat és ráragasztjuk. A pohár alján és a tetején bevagdossuk az anyagot és az így kapott kis füleket behajtjuk és szintén leragasztuk.A tetejére kerül a kis körlap a bojttal, az aljára pedig gumiszalag, hogy le ne csússzon. Készen is van a fejfedő. A jelmezhez kell még egy kis mellény és egy selyemsál a derékra tekerve.        
Királynői süveg

Egy kb. 45x65 cm-es kartonpapírt átlósan félbehajtunk és elvágjuk. A két egyenlő nagyságú háromszöget egymásra fektetjük úgy, hogy az alsóból 1,5 cm-nyi kilátszódjon. Erre a szélére kétoldalú ragasztószalagot helyezünk és odaragasztjuk a másik háromszöghöz. Ugyanezt megcsináljuk a másik oldalon is. A háromszögek alját aztán kör alakúra vágjuk és díszítjük csillag matricákkal. Az aljára ragaszthatunk zsinórt, vagy szalagot szegélynek. A süveg csücskét levágjuk és belefűzünk két selyemsálat, amit oda is ragasztunk a süveg belsejéhez. Bármilyen királylányos-hercegnős-tündéres jelmezhez megfelelő fejdísz.


Győzelmi koszorú

Ha gyermekünk ókori római jelmezt ölt, feltehet például egy ilyen hajtogatott "babérkoszorú" a fejére. Ezüst, vagy arany papírból készítve azért királyi, vagy királynői koronának is megállja a helyét. Összesen 16 db 8 cm-es négyzet szükséges az elkészítéséhez, ha kétféle színből készül, akkor természetesen színenként 8-8 db-ot vegyünk. Az alábbi rajz szerint meghajtogatjuk az egyes négyzeteket (nem nehéz!).

Azután e szerint a minta szerint illesszük egymásba a darabokat.
  Íme a végeredmény:


Hajtogatott korona

Ebből a győzelmi koszorúból készülhet igazi királyi korona is arany, vagy ezüst színű csomagolópapírból. Ha összeragasztottuk a koszorút formát, várjuk meg amíg megszárad, majd az alapformák alsó felét hajtsuk óvatosan belülre. 
 

Ha az alapformákat a lenti rajz alapján ragasztjuk össze, másfajta koronát kapunk. Az alsó csúcsokat hajtsuk belülre felfelé és ragasszuk a külső sorhoz.
 


Korona papírcsíkokból

Koronát nemcsak hajtogatással, hanem csíkokból ragasztva is készíthetünk.Vágjunk egy 6 cm széles papírcsíkot, ami olyan hosszú, mint a gyerkőc fejének kerülete (kis átfedéssel a ragasztás miatt). Hosszában hajtsátok ketté és alakítsatok ki belőle fejpántot. Ezután vágjatok 2 db 3x24 cm-es papírcsíkot és dugjátok bele a fejpánt felfelé néző nyílásába. Kis eligazítás után jöhet a ragasztás.
 
 Felhasznált irodalom: 
You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images