"Hej, óvoda, óvoda, de sok gyerek jár oda!"

csütörtök, augusztus 23, 2012

Írja Kormos István "Vackor óvodába megy" című versében.


Talán ti is éppen mostanában lépitek át először az óvoda küszöbét? Lehet, hogy anyukaként jobban izgulsz, mint csöpp gyermeked. Hogyan is történik ez az egész? Mindjárt ott kell hagynom? Mi lesz, ha sír? Nem okoz neki lelki sérülést, ha egyedül marad? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok járhatnak a fejedben és az első reggel gombóccal a torkodban léptek be a kapun.

A legfontosabb tanácsom: ha azt szeretnéd, hogy kisgyermeked minél könnyebben megszokja az óvodába járást, először saját magadat kell megnyugtatnod. Nagyon fontos, hogy az édesanya hogyan éli meg a gyermekétől való elválást, mert a kicsi viselkedése ugyanezt fogja visszatükrözni. Ha érzi, hogy  aggódsz az új helyzet miatt, ő is szorongani fog. De ha azt látja rajtad, hogy örömmel, nyugodtan készülsz az új élményekre, ő is várni fogja az óvodakezdést! Néhány gyakorlati tanács, amelyekkel mindketten legyőzhetitek az izgulást:



  • Általában attól szorongunk, ami ismeretlen számunkra, ezért próbálj meg minél több információt megtudni az oviról, az óvónénikről! Persze nemcsak a Facebook profiljukra gondolok, hanem a személyes találkozásra. Jó, ha alkalom nyílik ismerkedő beszélgetésre, a napirend, az óvodai szokások megismerésére. Nekünk, óvónéniknek is fontos, hogy a kisgyermekekről minél többet megtudjunk! Bátran mondd el azt is, ha aggódsz valami miatt!

  • A mi ovinkban is természetes, hogy a leendő kis ovis és az anyuka ellátogathat hozzánk még azelőtt, mielőtt rendszeresen elkezdődne az óvodába járás. Kisebb óvodákban tapasztaltam, hogy az ünnepekre, rendezvényekre, barkács-délelőttökre is meghívót kapnak az új gyerekek. Ezzel kapcsolatban már a beiratkozáskor érdeklődhetsz a vezető óvónőtől! 

  • Ha lehet, sétáljatok gyakran az óvoda felé, nézzetek körül az udvaron, kérdezd meg kisfiadat/kislányodat, melyik játékot szeretné majd kipróbálni! 

  • Vegyétek elő a régi fényképeket (remélhetőleg megvannak), amikor még ti, szülők is ovisok voltatok. Meséljetek róla, nektek mi tetszett az óvodában, ki volt a legjobb játszótársatok, melyik óvónénire emlékeztek vissza szívesen. A negatív élményeket ne pont most elevenítsétek fel!

  • Jó, ha a napi tevékenységeitek ritmusát megpróbáljátok közelíteni az óvoda napirendjéhez. Nem arra gondolok, hogy mindennap keljetek fel jó korán, de például, ha délután 2 óra körül szokott elaludni a pici, megpróbálhatod mindennap egy kicsivel előbbre hozni az alvás időt. Ha egyáltalán nem szokott aludni délután (erről majd később bővebben!), akkor legalább dőljetek le egy keveset ebéd után, nézzetek mesekönyvet, próbálj meg halkan énekelgetni neki. Ez a kis lazítás neked is jót fog tenni! Neki pedig megkönnyíted az óvodai beilleszkedést, nem lesz furcsa számára, hogy ebéd után egy kicsit pihenünk.

  • Fontos, hogy gyermekednek legyen valamiféle tapasztalata arról, hogy másvalakivel van együtt (nagymama, barátnő), megéli azt, hogy anya elmegy és hazajön. Ezek a többször rövid idejű elválások sokat fognak segíteni abban, hogy szép lassan megszokja az óvodai közösséget. 

  • Vond be őt is az előkészületekbe! Hadd válassza ki ő a váltóruháját, benti cipőjét, ágyneműjét. Döntsétek el, melyik kedvenc állata, takarója kíséri el majd őt az oviba. Megnyugtató lesz számára a tudat, hogy ő is aktív részese ennek a folyamatnak.

  • Játsszatok otthon óvodásat! Legyél te az óvónéni, az óvodások pedig a babák, macik és persze a gyerkőcöd. Üdvözöld őket kedvesen, beszélgessetek róla, milyen jó, hogy már ilyen nagyok lettek, és járhatnak oviba. Ültessétek le tízóraizni a babákat, aztán énekeljetek, nézzetek mesekönyveket, menjetek "sétálni", mint az igazi óvodában. Ebéd után fektessétek le a babákat, aztán változz vissza anyukává és fogadd vidáman az "oviban" eléd szaladó lurkódat! 

  • Nézzétek meg az alábbi videót:
   




Színes képek, játékos feladatok a most oviba készülő kicsiknek - mindezt az Ovis lettem! játékcsomagban találod, 18 letölthető PDF oldal formájában.







Az első ovis hónapok sok újdonságot tartogatnak a 3 éves kicsiknek. Ennek a játékcsomagnak a játékai jó alkalmat adnak arra, hogy beszélgessetek a sok-sok új élményről és segítsétek a kicsik eligazodását a mindennapokban. 






Hogyan telik egy nap az oviban? Meséljétek el, mi mindent csinálnak a gyerekek, aztán rakjátok sorba a képeket!





Az Ovis lettem játékcsomagot itt tudod megvásárolni!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images