Alkossunk együtt - termésképet

szerda, október 24, 2012

Jó, ha néha szakítunk egy kis időt arra, hogy a gyerekekkel közösen barkácsoljunk, alkossunk valami szépet. A sok-sok közös élmény mind hozzájárul gyermeked érzelmi biztonságának megalapozásához, ez pedig később a kiegyensúlyozott felnőtt-életének egyik alappillére lesz
 Az alkotáshoz nem kellenek drága eszközök, sokszor az otthon található dolgokból is nagyszerű mű készülhet! Ha van otthon például egy-két szemes termés, mint a bab, sárgaborsó, lencse, szemes bors, rizs, búzadara, vagy kukoricadara, esetleg még egy pici mákot is nélkülözni tudsz, akkor már indulhat is a munka!


Szükségünk lesz még egy erősebb kartonlapra (nézz körül, biztosan akad régi papírdoboz, amiből levághatsz egy darabot) és olyan ragasztóra, ami biztonságosan megtartja a terméseket. Mi az oviban faragasztót (vagy faenyvet - talán ugyanaz?) használtunk, de szerintem jó a Technokol is, viszont abból a kék-zöld csomagolásút válaszd, aminek nincs annyira erős szaga. Használható még a Pritt ragasztó több fajtája is, ebben is létezik gyerekbarát fajta. Először is el kell döntenünk, hogy milyen képet szeretnénk készíteni.

1. változat:
 Megrajzolhatsz egy egyszerű formát - hasonlót a mandalához - amit a főbb vonalak mentén sorban ki kell rakosgatni nagyobb szemes terméssel (bab, kukorica, sárgaborsó), a vonalak közé pedig jöhet az apróbb szemű, amit szórni is lehet két ujjal. A faragasztót a legjobb ecsettel felvinni, mindig csak egy kis részre, vagy vonalra, amire ragasztani szeretnénk a terméseket.

Kisebbeknek elég csak 4 vonallal felosztani a kört.

Ez egy labda kukoricapöttyökkel.
Ez az alkotás előre megrajzolt vonalak nélkül készült! 6 éves kisfiú munkája.

2. változat
Lehet készíteni olyan képet, amin többféle forma található, például  csigabiga, aminek a csigavonalas házát kell kirakosgatni babokkal, vagy virág, házikó, napocska. Ezeknek a vonalát is érdemes halványan megrajzolni, de ha van nagyobb, iskolás gyerkőc a háznál, ő már próbálkozhat önálló képalkotással is. 
Ehhez a fához mohát is használt az alkotója.
 
3. változat:
 Készíthettek papírból kivágott formákat is, így nem kell megrajzolni külön a vonalakat. 

Csillag kukoricából és napraforgómagból.
  
Ezekből az alkotásokból aztán bábok is lehetnek, vagy pálcára ragasztva kerülhetnek például virágcserépbe is.

Ezek a bábok a "Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack" c. meséhez készültek.
 Ez a foglalatosság nemcsak érdekes szórakozás a gyerekeknek, de miközben megismerik a sok-sok magocska, termés nevét az ujjacskáik finommozgása is  fejlődni fog. A megfelelő ceruzafogás kialakításához - amire majd az iskolában lesz igazán szükség - nélkülözhetetlen, hogy erősödjenek, ügyesedjenek az ujjak. Azoknak a gyerekeknek akik nem igazán szeretnek rajzolgatni, ez jó feladat a finommotorika fejlesztésére. 

Segítségül itt egy pár letölthető mandala forma, de bármilyen egyszerűnek tűnnek is, az ovis gyerekeknek ehhez még segítségre van szükségük. Mutasd meg, hogyan kell sorba rakosgatni a főbb vonalak mentén a nagyobb magokat, aztán a rizs, mák, dara szórása már könnyebben fog menni nekik is. Némelyik minta le is egyszerűsíthető pár vonal kihagyásával. Vagy ha a gyerkőc megunta a munkát, ki is színezhet egyet-kettőt, te pedig tovább dolgozhatsz és csodaszép bekeretezett képet is készíthetsz például a konyha falára. Ekkor érdemes lakkal is átkenni a felületet, nehogy idővel leperegjen a dekoráció! 
Tipp: a mandala mintákat indigóval másolhatod át a keményebb kartonlapra. Érdemes többször is kinyomtatni, mert nemcsak színezésre, hanem például üvegmatrica festéshez felhasználhatod sablonnak!


négyzetes mandala letöltése
You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images